Update 22.03.2023

place Update 22.03.2023
March 22, 2023 9:10 am

Ziua Mondială a Apei 2023„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”

În fiecare an, pe 22 martie, se sărbătorește Ziua Mondială a Apei, moment în care toate țările îşi reunesc eforturile pentru a aminti oamenilor din lumea întreagă despre importanţa apei și a resurselor de apă potabilă.

Tema Zilei Mondiale a Apei în 2023 se referă la accelerarea schimbărilor, o temă foarte actuală, tocmai pentru că parcurgem la nivel global o situaţie dificilă, cu risc de a afecta resursele vitale existenţei noastre.

 Prin intermediul site-ului dedicat Zilei Mondiale a Apei www.worldwwaterday.org, ONU ne prezintă ce înseamnă criza mondială a apei și a salubrității și trage un semnal de alarmă referitor la faptul că:

  • În ultimele decenii au dispărut aproape jumătate din zonele umede din preajma comunităților, fapt care sporește riscul de inundații;
  • Agricultura și industria din zonă ar prelua peste 80 % din disponibilul de apă;
  • Din cauza schimbărilor climatice, seceta ar afecta din ce în ce mai mult resursele de apă și aprovizionarea cu alimente. Inundațiile ar pune în pericol instalațiile de apă și de salubrizare, contaminând resursele de apă;
  • Este puțin probabilă existența unui acord de cooperare între comunitatea afectată și cele învecinate privind partajarea consumului și protecția apei;
  • Cei mai săraci și mai vulnerabili membri ai comunității, afectați în mod disproporționat de criză, ar avea cel mai mult de luptat pentru a atrage atenția autorităților să-și îmbunătățească serviciile de alimentare cu apă și salubritate.

Și pentru că apa ne afectează pe toți, este necesar ca toată lumea să ia măsuri.
Începând cu tine,  familia, școala, comunitatea din care faci parte, autoritățile locale, organizațiile si companiile cu rol în valorificarea și protejarea resurselor de apă potabilă.

Împreună putem face diferența schimbând modul în care folosim, consumăm și gestionăm apa în viața noastră.

 Prețuiește apa! Fiecare picatură contează!

Noutati