Update 12.03.2020

place Update 12.03.2020
March 12, 2020 1:37 pm

În luna martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei

În fiecare an, pe 22 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Tema acestui an „Apa și schimbările climatice” evidențiază legătura inseparabilă dintre resursele de apă și schimbările climatice ale Planetei. Calotele glaciare se topesc, nivelul mărilor și oceanelor este în creștere, în unele regiuni fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce altele se confruntă cu valuri de căldură și secetă extreme.

Pe măsură ce populația globală crește, la fel se întâmplă și cu cererea de apă, aspecte care epuizează resursele naturale și dăunează mediului înconjurător. Schimbările climatice, poluarea apei și risipa enormă de apă conduc către cea mai mare provocare globală de astăzi: lipsa apei potabile.

Tocmai de aceea, la nivel mondial, trebuie adoptate urgent soluții care să prevadă economisirea apei si utilizarea inteligentă a acesteia, atât în agricultură, industria energetică sau cea alimentară, precum și un management mai eficient în sistemul de gospodărire și securitate a apelor.

Nu ne putem permite să așteptăm. Fiecare are un rol de jucat.

Apa este cea mai prețioasă resursă a noastră pe care trebuie să o utilizăm cât mai responsabil. Nu ne putem permite să așteptăm. Toată lumea are un rol de jucat. În viața noastră de zi cu zi, putem face pași surprinzător de ușor de făcut pentru a proteja resursele de apă și mediul înconjurător.

Rolul Apă Ilfov și Programul Operațional Infrastructură Mare

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României, în acord cu Strategia Uniunii Europene pentru o dezvoltare sustenabilă a comunităților, proiect care va asigura finanțare europeană pentru patru sectoare importante din țara noastră: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică.

Compania Apă Ilfov și Ministerul Fondurilor Europene au semnat contractul de finanțare pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov, în perioada 2014 – 2020. Valoarea proiectului este de peste 311 milioane de euro, din fonduri POIM, acesta fiind cel mai mare contract cu fonduri europene nerambursabile al unui județ din România pentru realizarea infrastructurii de apă și canalizare. Prin intermediul proiectului vor beneficia de acces la apă sigură din punct de vedere calitativ și cantitativ 193.246 locuitori, iar 148.239 de familii vor fi conectate la rețeaua de canalizare.

Beneficiarii acestui proiect major sunt locuitorii următoarelor comune și orașe ilfovene: Balotești, Bragadiru, Brănești, Cernica, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Cornetu, Domnești, Glina, Jilava, Grădiștea, Gruiu, Măgurele, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Pantelimon, Periș, Petrăchioaia, Tunari.

SĂ PREȚUIM APA!

Two young boys carrying water walk down a road next to an IDP camp near the town of Jowhar, Somalia, on December 14. Fighting between clans has displaced more than twelve thousand people near the town of Jowhar, Somalia. Many have sought temporary shelter near an African Union military camp in the area, who are currently providing security for the IDPs.
PHOTO / Tobin Jones
https://www.worldwaterday.org/2020-home/share/we-cannot-afford-to-wait/

Noutati